Bra belysning i köket

Belysningen är viktig överallt i hemmet, men det är kanske i köket som den är som allra viktigast. Här måste vi ha alla former av ljus. Både en bra allmänbelysning, arbetsbelysning och också belysning för stämning och mys. Bra arbetsbelysning behövs framför allt över diskbänken och arbetsbänken där det mesta av matlagning och bakning sker. Bänkbelysning består oftast av en dold belysning under ett överskåp, och där får man ett riktat ljus som ger bra belysning över bänken. Idag är det vanligt att ersätta överskåpen med öppna hyllor, och då har inte denna typ av belysning längre en självskriven plats. Då kan några väl placerade spotlights vara ett bra alternativ. Välj gärna spottar som kan dimras, eftersom du då kan välja mellan arbetsbelysning och stämningsbelysning allt efter behov.

Över diskbänken, eller arbetsbelysning placerad på annat håll, finns det många olika typer av armaturer att välja på. Förr använde man ofta ett lysrör, med dagsljusbelysning i för detta ändamål. Visserligen ger dessa rör ett tillfredsställande ljus, men de upplevs inte som behagliga för ögat, och ger ett kallt ljus över köket. Därför har många valt att ersätta dessa lysrörsarmaturer med andra former av belysning. Spotlights, som kan fällas in i taket, eller som sitter på en skena eller annan form av armatur, är ett populärt val och ger ett riktat och bra ljus.

Men man kan också använda andra lampor här, bara man ser till att få ett ljus som är tillräckligt för det arbete som ska utföras.

Allmänbelysningen utgörs för det mesta av en lampa över köksbordet. I större kök finns det ofta fler taklampor, som gör det möjligt att belysa hela eller delar av köket. Över köksbordet behövs en lampa som ger bra sken vid exempelvis läsning, men det kan vara bra att koppla en dimmer till denna lampa, så att man också kan skapa en mysigare stämning vid matbordet.

För att köket ska kännas riktigt trivsamt och inbjudande krävs också någon form av stämningsljus. En fönsterlampa är den enklaste och smidigaste lösningen på det problemet, men har du plats kan du förstås placera några små lampor någon annanstans.

En dimmer kopplad till takbelysningen ger också bra möjligheter att skapa en stämningsfull atmosfär, eftersom du då kan dämpa ljuset till den nivå som passar bäst för tillfället. Men, för belysning i alla rum, inte bara i köket, gäller att det inte räcker med en enda ljuskälla för att skapa en bra belysning för alla tillfällen.