Fördelar med LED belysning

När man bygger eller renoverar i sitt hem så finns det många saker att tänka på: färgen på det nya golvet ska helst matcha köksbänken, ska väggarna vara vita eller mönstrade och kan en fondvägg ner mot gaveln göra stor skillnad för rummet? En underskattad del av designen är ofta just belysningen – vi tenderar att följa den ursprungliga inredningen på den punkten och hänger upp lampor i taket där det passar. Omedvetet blir det då också något som styr resten av inredningen: köksbordet placeras under lämplig lampkontakt och resten av utrymmet får liksom anpassa sig till rådande ordning.

Att använda LED belysning i kök och andra utrymmen är ofta ett utmärkt sätt att belysa sitt hem. LED lampor och –lister kan förstås användas som de huvudsakliga ljuskällorna i hemmet, men många gånger är de vanligare som komplement till de lampor som finns: genom att belysa med många små punkter och ljuskällor istället för en eller två stora kan man helt och hållet ändra både ljussättning och stämning i ett rum. I naturen har vi förstås en enda gigantisk ljuskälla (solen), men det ljus som reflekteras av omgivningen får vår hjärna att uppfatta det hela som en stor mängd mindre ljuspunkter också – något som är bra att försöka återskapa i hemmet.

Utöver det faktum att många mindre ljuskällor skapar en mysigare och mer naturlig belysning hemma så har LED också andra fördelar. Att använda LED belysning i badrum är ett bra sätt att undvika det annars så sterila och skarpa ljus som exempelvis kan få smink som ser bra ut i badrumsspegeln att se helt vansinnigt ut i dagsljus utomhus…

Fler fördelar med LED belysning

När man börjar tänka på det så är det nästan smått otroligt att LED belysning inte har fått större genomslagskraft i kök, badrum och vardagsrum än den har idag. Användningsområdena är oräkneliga, liksom fördelarna med den här typen av ljusteknologi.

En av de viktigaste fördelarna med LED belysning är förstås att de är otroligt energisnåla, åtminstone om man jämför dem med den klassiska glödlampan som användes i över hundra år för att lysa upp våra hem. Glödlampor fungerar, som namnet kanske antyder, genom att man får en tunn metalltråd att glöda med ett starkt sken genom att låta ström passera genom den. Det är ett ganska dumt sätt att skapa ljus när man tänker efter, lite som att tända grillen för att det blir mörkt ute. Den värmeenergi som en glödlampa ger ifrån sig är energi av låg kvalitet (det man kallar låg exergi), och att omvandla elström (med hög exergi) till värme istället för ljus är slöseri. I en LED diod så omvandlas en mycket högre andel av elen till ljus vilket gör att man kan få lika hög lumen (ljusstyrka) till priset av mindre elektrisk energi. Den värme som oundvikligen produceras försvinner ner i sockeln varför man sällan behöver oroa sig för avståndet till textilier och liknande.

Att spara el innebär naturligtvis också att spara pengar, och ett annat sätt man kan spara pengar på är att utnyttja den överlägsna brinntid som modern LED belysning har. Vanligtvis brukar 15 000 timmars brinntid vara ett bra tummått, och det är något som vida överstiger både glödlampan (1000 timmar) och lågenergilampan (6000 timmar). Det innebär att även om LED lampan är fjorton gånger dyrare än glödlampan eller dubbelt så dyr som lågenergilampan, så kommer du på sikt att spara igen dina pengar på att slippa byta så ofta! Dessutom kan du behandla LED dioder mycket tuffare än glödlampor eller lågenergilampor: de har få ömtåliga eller rörliga delar och kan placeras även i tuffa miljöer. Vill du byta ut vanliga glödlampor mot LED så skall du kika närmare hos LEDOnly.se.

Även miljövänlighet är en faktor som måste räknas in. Att byta lampor sällan är förstås miljövänligt i sig, men en annan klar fördel med LED är att dessa lampor inte innehåller något kvicksilver. Tyvärr gör många lågenergilampor och lysrör det, något som gör att du alltid måste lämna in dem på en miljöstation.

Den sista fördelen vi vill nämna när det kommer till LED belysning i kök är något som tidigare brukade räknas som en nackdel i sammanhanget. Tidiga lysdioder var nämligen något primitiva! De kunde för det första inte dimras vilket är en otrolig nackdel när det kommer till LED belysning i badrum och andra utrymmen där man kan vilja ha mysbelysning. För det andra skapade de också ett ”kallt” ljus på våglängder som vi ofta uppfattar som sterila och konstgjorda. Även lågenergilampor brottas med det problemet då våglängderna som produceras i dessa är långt ifrån det ”varma” ljus som solen utstrålar. Numera är alltså båda dessa problem lösta när det gäller LED belysning för hemmet.

Leave a Reply