LED belysning i badrum

LED-downlight i badrum är något som alltfler väljer att bygga in när de renoverar badrum eller bygger nytt hus. Belysningen i just badrum är nämligen något som länge varit ett problem för inredare och arkitekter: visst, har man ett riktigt stort badrum som man får designa och ljussätta helt själv så är det sällan några problem att få till ljuset (speciellt inte med stora fönster som släpper in naturligt dagsljus på dagen), men har man ett mindre badrum av standardmodell har man länge varit tvingad till samma gamla klotlampa över handfatsskåpet och en dimmad plafond i taket. Knappast en lösning som skapar stämningsfullt och mjukt ljus.

Men varför skulle man vilja ha LED belysning i badrummet tro? Är det inte bra med skarpt ljus som gör att man ser vad man håller på med framför badrumsspegeln? Ja och nej. Det skarpa ljuset är förstås bra eftersom man gärna vill kunna urskilja detaljer när man står och rakar sig eller borstar tänder. Men om man vill ta ett romantiskt bad eller dusch med sin partner så hjälper det knappast att det känns som man befinner sig i en bårhussal.

Hittills har den enda lösningen varit mängder av tända ljus, något som kan göra det ohyggligt varmt i badrummet, samtidigt som luften blir dålig utan rätt ventilation. Dessutom är öppna lågor en klar brandfara och du skulle förvånas över hur mycket som kan brinna även i ett så vått utrymme som badrummet!

Av den anledningen har som sagt fler och fler börjat med LED belysning i sina badrum. De många små ljuskällorna ger direkt ett stämningsfullt ljus som är som upplagt för en mysig stund i badkaret. Men hur fungerar egentligen LED? Och vad är det för teknik som ligger bakom möjligheten att skapa en härligt dämpad belysning i kök och badrum?

Så fungerar LED

LED, eller light emitting diod, fungerar genom att elström leds genom en så kallad halvledare. Med hjälp av en kombination av mikroskopiska hål i materialet som har ”dopats” (gjorts smutsigt med ett speciellt ämne som också avgör vilken typ av ljus som ska produceras) och elektronströmmen (det vill säga elen) skapas ljus. Något som är speciellt för LED är att tekniken kräver likström, till skillnad från glödlampor som kan lysa med hjälp av både likström och växelström.

Det är alltså materialet självt i lysdioden som avgör vilken typ av ljus som produceras, och i vilken våglängd (färg) man vill ha detta ljus. Under diodens första fyrtio år (från 1920-talet fram till 60-talet) sände dioderna inte ut synligt ljus alls, men tack vare tekniska framsteg kan man nu få dioder att sända ut i princip vilken typ av ljus som helst. Modern LED belysning kan också dimmas genom en reglering av strömstyrkan som sker inuti dioden, något som gör tekniken perfekt för användning i hemmet.

Nu finns det ju också förutom LED-sportlights och speciella armaturer möjlighet att köpa vanliga E27 med LED-teknik. I och med detta så kan du faktiskt byta ut all belysning i huset till LED-lampor vilket ger dig bättre livslängd och betydligt bättre ekonomi. Idag finns också LED-lampor med E14-sockel så du även kan byta ut mindre bordslampor och liknande. Wattväktarna är stora på det mesta som har med att spara energi att göra och att byta ut dina vanliga glödlampor till motsvarande i LED är verkligen en energisparare.

Andra användningsområden

Men det är inte bara i kök och badrum som LED belysning gör nytta. I dessa utrymmen använder man sig ju främst av LED-slingor eller LED-tejp för att kunna ha flera spottar (spotlights) på strategiskt utvalda platser i till exempel undertak eller lister. Men LED tekniken är mångsidig och det finns faktiskt dioder på plats i fler saker än du kanske tror från början – även i ditt eget hem!

Ett bra exempel är den helt vanliga fjärrkontrollen. Du har kanske märkt att det sitter en rund, ofta röd, liten ”knapp” längst fram? Säkert har du också förstått att det är där som signalen till teven uppstår. Vad du kanske inte visste är att denna lilla knapp faktiskt är en lysdiod som sänder ut infrarött ljus som kan uppfattas av en mottagare i teven!

Ett annat exempel, om vi ska hålla oss till LED belysning i badrum, är de blinkande eller lysande indikatorer som finns på din eltandborste eller plattång. Dessa är garanterat dioder då det inte finns någon annan typ av lampa som håller tillräckligt länge eller drar så pass lite ström att man vill använda den tillsammans med ett batteri.

Ett tredje exempel på LED belysning i kök är de lampor som signalerar att ugnen är tillräckligt varm, eller disken i diskmaskinen klar. I gamla ugnar används faktiskt ofta vanliga glödlampor, men moderna vitvaror använder så gott som uteslutande LED-teknik för att visa upp data eller belysa innehållet.

Som du märker så finns det en hel del användningsområden för LED belysning i badrum, kök och i princip alla delar av hemmet. Från att först bara ha varit av vetenskapligt intresse, till användning i skyltar och trafikljus, har alltså LED-teknologin gjort en fantastisk resa in i våra hem och hjärtan.

Leave a Reply