LED Belysning i tak

En av de vanligaste användningsområdena för LED-belysning är att, precis som dom flesta lampor, man kan montera dom i tak. Fördelen med LED belysning i tak är bland annat att energin som går åt för att driva LED belysning är mycket mindre än för vanliga, traditionella glödlampor även om det inte är den enda fördelen som finns. Det man skall tänka på när man köper LED som skall monteras i tak, oavsett vilket tak dom skall monteras i, är att det i de allra flesta fallen är bra att köpa dimbara lampor. Orsaken är att man kan använda LED belysning för att skapa flera olika ljussättningar i rummet där det skall monteras om man kopplar en dimmer till lamporna.

När du skall köpa LED belysning för takmontering så bör du också tänka över hur du har tänkt att använda belysningen. Skall den till exempel monteras i en garderob eller liknande där det alltid skall vara stark belysning så kan man gå på belysning som inte kan dimras eftersom man alltid vill ha en stark och tydlig belysning i det aktuella rummet.

Skall du däremot montera LED belysningen i taket i till exempel köket eller badrummet eller i något annat rum så bör du satsa på LED som klarar av att dimras. I allmänna utrymmen och rum så vill man ofta ha möjlighet att styra hur ljust man skall ha det och kunna anpassa ljuset efter den situation man har i rummet.

Hur tätt skall man montera LED belysning i taket?

Detta är en mycket viktig fråga. När man monterar LED belysning under köksbänkar eller i badrumsskåp så brukar man rekommendera ett avstånd på 30-50 centimeter mellan lamporna. När man däremot skall montera LED belysning i tak så brukar man rekommendera ett avstånd mellan 80-100 centimeter och ha möjlighet att dimra lamporna efter behov. Då kan man enkelt få både riktigt bra ljus om det krävs och en mysigare takbelysning om det är det man vill ha.

Fundera också på vilken färg du vill ha på lamporna. När man skall använda LED belysning i tak som allmänbelysning så brukar man ha 2700K eller 3000K som är det ljus som kallas för varmvitt. Går man över detta till exempelvis 5000K så får man ett ljus med blåstick i, även kallat kallvitt ljus och det är detta ljus många använder utomhus eller för en effektfull punktbelysning men det rekommenderas inte till takbelysning inomhus.

led belysning tak

Bilden ovanför visar skillnaden mellan så kallat varmvitt och kallvitt ljus någorlunda, bara för att man skall få en lite bättre bild av skillnaderna mellan de olika som finns.

Naturligtvis finns det flertalet butiker på internet som säljer LED belysning för hus och trädgård och montering och man skall alltid kika på de alternativ som finns så att man får rätt produkter till rätt pris. När det gäller installation så rekommenderas en kunnig elektriker eftersom det krävs avstånd till annat material när man monterar LED belysning i tak, det sista man vill är att det skall bli någon brand vilket kan hända om man inte monterar det hela på rätt sätt.

Skall man montera LED i taket i till exempel kök- eller badumstak så krävs det minst IP21 om lamporna finns minst en meter från vatten, till exempel från duschen eller liknande. Sitter lamporna närmare vatten än så så skall det vara minst IP44 på lamporna.