Så monterar du LED i köket

Att använda sig av LED spotlights i köket är ett smart sätt att inte bara sänka sina energikostnader, utan också en bra metod för att få till en belysning som är optimal för ett sådant utrymme. I ett kök kan man naturligtvis vilja ha många olika typer av belysning, något som länge hindrade LED lampan och LED dioder från att verkligen få fäste där: när man sitter vid matbordet vill man förstås inte ha en stark, vit och bländande belysning. Där passar därför en mer dimrad eller dämpad belysning med ett varmt gult sken bättre; när man står och hackar lök eller diskar efter middagen passar sig dock inte den typen av svagt ljussken. I sådana fall föredrar man många gånger ett ljusare och skarpare ljus som gör att man hela tiden kan ha koll på vad man gör.

En av LED lampans stora svagheter var från början att den inte gick att dimra. Just den oförmågan var något som gjorde att många valde bort LED belysning i kök och vardagsrum, eftersom det är viktigt att kunna anpassa ljuset i sådana utrymmen utifrån vad man gör där för tillfället. Numera finns det dock ett stort utbud av LED belysning för hemmet som faktiskt går att dimra utan problem, och den typen av barnsjukdom är därmed eliminerad. Av den anledningen väljer fler och fler att montera LED belysning i kök och badrum: ljuset som sprids är stämningsfullt och utvalda områden som man vill framhäva lite extra kan belysas mer än andra.

Olika typer av LED belysning

När det kommer till montering av LED belysning i kök är det dock viktigt att identifiera vilken typ av belysning man talar om. Just i det här fallet fokuserar vi på spotlights och dioder, eftersom du troligtvis knappast behöver särskilda instruktioner för att skruva i en LED lampa över köksbordet (ett tips för dig som har problem med den typen av manöver är att anpassa sockelns storlek efter lampan).

Montera LED i undertaket

Att montera LED spottar i undertaket är en allt vanligare teknik för att lysa upp trånga och mörka passager, som hallar eller källargångar. LED lamporna skapar nästan ett intryck av en stjärnhimmel att gå under, och rätt monterade så kan de skänka en riktigt fin stämning till rummet. Den här typen av LED belysning är också vanlig i kök och badrum där man vill kunna välja mellan det skarpa ljus som avges av LED lampor i taket och över bord, och det mer stämningsfulla ljussken som skapas av tiotals eller till och med dussintals små LED dioder som lyser upp rummet.

För att montera LED belysning i ett undertak behöver du självklart för det första ha ett undertak att montera i. Det skapar du relativt enkelt genom att mäta upp det innertak du vill sätta LED i, och bygga ett regelverk som passar in i måtten. Därefter är det extremt viktigt att du ser till att fästa och regla upp verket rejält så att ingen riskerar att få gipsskivor, elektronik och träplankor i huvudet när de ska sätta sig och äta frukost. Den typen av upplevelse är nämligen känd för att kunna förstöra en måltid alldeles utomordentligt mycket.

När du satt upp regelverket i taket är det dags att dra el och planera in var dina spottar ska sitta. Även det här momentet är extremt viktigt av flera skäl. Spottarnas placering avgör ju hur rummet kommer att lysas upp, och av den anledningen är det viktigt att prova sig fram för att hitta rätta fokus och ljus. En annan viktig sak att ha i åtanke är den värme som alla lampor, även LED dioder, ofrånkomligen utvecklar. Undvik att montera nära isolering! Har du tänkt dig många dioder på en liten yta så måste den ha någonstans att ta vägen för att undertaket inte ska bli för varmt. Enkla och diskreta ventilationshål löser detta då luft av olika temperaturer har ett självflöde som tar hand om den biten.

Montera LED under trappsteg

Ett annat trevligt sätt att höja stämningen och hemtrevligheten i hus och lägenheter är att montera in LED belysning i trappsteg och lister. Där kan små diskreta ljuspunkter inte bara göra det enklare att se konturerna av ett rum – de ger också en extra elegans till inredningen.

Det enklaste sättet att få in LED belysning här är ofta att dra slingor eller så kallad LED tejp. Den köper du enkelt i byggvaruhandeln, inredningsbutiker eller välsorterade e-butiker med LED belysning för kök, badrum och lister i sortimentet.

Leave a Reply