Välj rätt ljuskälla för din skrivbordslampa  

Det är lätt att glömma bort hur viktigt ljuset är när vi arbetar. Speciellt när man sitter och arbetar vid en dator. Datorn avger ett svagt ljus men för att ögonen inte ska tröttas ut behövs ett stödljus antingen i form av en skrivbordslampa eller lite starkare ljus i från takbelysningen. En lampa är också en stor del av inredningen och ska förutom att skänka ljus även göra arbetet lättare och sedan ska lampan gärna vara fin att se på också. En lampa som fångar blicken och samtidigt ger ett behagligt ljus i rummet kommer att bli långlivad.

Idag har LED-lampor blivit allt vanligare. De är mer energisnåla än vanliga glödlampor och har också en betydligt längre livstid. LED-lampor är miljövänliga och innehåller inget kvicksilver som fortfarande kan finnas i äldre lampor. Nu finns även LED-lampor som du kan dimma. Detta är något som många önskat och funktionen är lika eftertraktad som sänglampa som den är som skrivbordslampa. Idag bör man investera i en riktigt bra skrivbordslampa med LED-ljus.

Lätt att välja rätt

Väljer du en lampa som går att variera i ljusstyrka blir lampan mer mångsidig och användbar. Du väljer lampa och armatur på samma sätt som du väljer dina övriga möbler och din övriga inredning. Gå på din känsla och smak samt se hur rummet ser ut i övrigt. Vilka funktioner behöver du och vad vill du ha ut av din belysning? Tänk heller inte bara lampa utan tänk inredning och hur du vill att ditt rum ska se ut. Kanske har du inrett med en äldre stil och ett skrivbord som funnits med länge eller så har du precis införskaffat ett nytt skrivbord och behöver belysning till det. Vilken stil du inreder med är helt upp till dig men det finns massor av information, tips och råd om du känner dig villrådig. I handeln finns det en mängd magasin och tidningar som fokuserar på inredning.

Många väljer att byta ut lampor och andra prydnadssaker under året för att följa med i årstidernas skiftningar. Under hösten plockar man fram fler lampor och placerar dem gärna i fönstret för att öka den hemtrevliga känslan. En skrivbordslampa är dock mer bestående. Du använder den kanske varje dag och bör här tänka lite er ut miljösynpunkt nät du väljer typ av lampa. De nytillverkade lamporna följer oftast alla miljömässiga krav men var noggrann med att välja en led lampa eller annan miljöklassad glödlampa i din armatur. LED-lampan har haft en stor inverkan på marknaden sedan den först uppfanns under 1920- talet. Då hade lampan inte den styrka som den har idag och var också betydligt dyrare. Tekniken har gått framåt och sedan man tog fram en LED-lampa som hade vita ljusdioder har de blivit allt mer populära. En annan fördel med LED-lampor är att de inte avger samma värme som vanliga glödlampor gör. De tål också stötar och vibrationer bättre samt har en betydligt längre livslängd.